Skip to content

Zelfstandig uitvaartondernemer

Mijn werk als zelfstandige

Begrafenisondernemer

Keuzes in je leven. De meeste personen gaan voor veiligheid. Maar je kunt ook een gewaagde sprong maken. Om jezelf te ontwikkelen, de wereld een beetje beter te maken, dichter bij jezelf te komen, eerlijk en mooi werk te verrichten. Ik koos ervoor om uitvaarten te verzorgen en zelfstandig begrafenisondernemer (ook wel; uitvaartondernemer) te worden. Om zo uitvaarten persoonlijker te maken.

Begrafenissen en zorg ervaring

Toen ik in de zorg werkte kreeg ik veel te maken met de dood. Het werk van een begrafenisondernemer heeft me altijd al geboeid. Hoe gaat een uitvaartondernemer te werk? Krijgen overledenen en nabestaanden de beste zorg? Hoe zou ik door een begrafenisonderneming willen worden benaderd als een naaste van mij overlijdt? Kon ik, als zelfstandig uitvaartverzorger, een uitvaart niet veel beter organiseren? Zou ik met mijn eigen uitvaartonderneming een wezenlijk verschil kunnen maken?

Door mijn werk in de zorg had ik al veel ervaring met uitvaarten. Ik ben me verder gaan verdiepen in het werk van een begrafenisonderneming. Mijn besluit kwam vast te staan. Uiteindelijk haalde ik alle benodigde papieren en sprong ik in 2014 in het diepe als zelfstandig uitvaartondernemer.

En zo stapte ik de wereld binnen van de grote uitvaartorganisaties waarin veel wordt gewerkt met vaste standaarden, beperkingen, weinig flexibiliteit en hoge tarieven. In het begin waande ik me als zelfstandig uitvaartverzorger klein duimpje tussen de grote uitvaartbedrijven. Gelukkig merkte ik al snel dat ik terecht mijn hart had gevolgd.

Suaze-uitvaartverzorging-zelfstandig-uitvaartondernemer-nabestaande

In overleg met de nabestaanden zoeken naar de best passende oplossingen, om zo te komen tot de meest waardevolle uitvaart.

Als zelfstandig begrafenisondernemer zorg ik voor een uitvaart die volledig past bij degene die is overleden.

Werken als een zelfstandig uitvaartondernemer

Werken als uitvaartverzorger geeft me het gevoel dat ik ervoor in de wieg ben gelegd. Bovendien merk ik dat mensen behoefte hebben aan Een Ander Soort Uitvaart dan wat standaard door begrafenisondernemers wordt aangeboden. Daarmee kom je direct terecht in de dilemma’s en Taboes rond de dood. Niemand wil met dood te maken krijgen.

Een uitvaart en het verzorgen ervan door een begrafenisondernemer is een noodzakelijk kwaad. Creativiteit en uitvaart gaan nauwelijks samen. Een overlijden is een verdrietige gebeurtenis en moet dus ook zwaar en kleurloos worden beleden. Als we in een vroeg stadium een uitvaartverzekering afsluiten zijn we van een zorg verlost. Er wordt daarbij nauwelijks naar details gekeken en de hoge kosten die voor een uitvaart gemaakt worden zijn onvermijdelijk.

Persoonlijke uitvaart door een zelfstandig uitvaartondernemer

Nou ben ik geen zelfstandig uitvaartondernemer geworden om te doen wat anderen ook doen. Ik ben niet gaan kijken naar wat aangeboden wordt, ik ben juist gaan kijken naar waar behoefte aan is. In alle openhartige gesprekken die ik voerde werd duidelijk dat de meeste mensen geen idee hebben van wat allemaal mogelijk is tijdens een uitvaart. Welke persoonlijke inbreng mag en kan. We laten ons leiden door dat wat we weten of denken te weten van de wereld van de begrafenisondernemers en worden zelden geconfronteerd met een andere kijk.

Vind je het gek dat de meeste uitvaarten op elkaar lijken? Omdat daar behoefte aan is of omdat we een vast format voorgeschoteld krijgen? Ik kleur graag buiten de lijntjes. Ik ga alleen voor het beste resultaat en ga daarvoor geen uitdaging uit de weg. In overleg met de nabestaanden zoeken naar de best passende oplossingen, om zo te komen tot de meest waardevolle uitvaart. Vanzelfsprekend binnen de wettelijke kaders. Zelfs meestal met je eigen uitvaartverzekering.

uitvaartverzorging-zelfstandig-uitvaartondernemer-zelf-regelen

Eigen keuzes voor de begrafenis

Normen en waarden hebben ervoor gezorgd dat bestaande uitvaartondernemingen hun werk traditioneel en voorspelbaar doen. Een uitvaart kan echter zoveel persoonlijker, zoveel hartelijker. En zoveel goedkoper. Daarvoor moet je de gebaande weg van de grote uitvaartmaatschappijen verlaten. Maak eigen keuzes!

Als zelfstandig uitvaartondernemer zorg ik voor een uitvaart die volledig past bij degene die is overleden. Ik regel alles, maar wel in overleg. Groots of klein, traditioneel of modern, creatief of behoudend, donker of licht. Zolang het maar past. Want de dood is al zwaar genoeg. 

Nou ben ik geen zelfstandig uitvaartondernemer geworden om te doen wat anderen ook doen. Ik ben niet gaan kijken naar wat aangeboden wordt, ik ben juist gaan kijken naar waar behoefte aan is.

Anita Zengerink – SuAZe Uitvaartverzorging

Gratis lijsten per mail

Ontvang gratis een uitvaart-checklist, wensenlijst en een digitaal nalatenschap formulier.