Crematie
Neem eerst de tijd om te ervaren wat er gebeurd is. Het is een moment van jullie samen.
Het regelen van de crematie
Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Op de dag van de crematie wordt de kist naar het crematorium gebracht. Als het tijd is voor de plechtigheid neem ik je mee naar de aula waar de kist staat, eventueel omringd met kaarsen, bloemen en een foto van de overledene. De dienst duurt gemiddeld drie kwartier tot een uur.
Het cremeren
Het cremeren op zich gebeurt meestal direct na de uitvaartdienst. De familie mag aanwezig zijn bij het invoeren van de kist. Dit kan bijzonder helpen bij de verwerking van het verlies. In een oven past precies een kist. De standaardtemperatuur van een oven is rond de 1000 graden Celsius. De daadwerkelijke verbranding, het cremeren, duurt één tot anderhalf uur. Vóór het cremeren, controleer ik persoonlijk nogmaals de identiteit van de overledene. Het registratienummer op de papieren moet overeenkomen met het nummer op de kist.
Voordat de kist in de oven gaat, komt er een vuurvast steentje met een uniek crematie nummer op. Het steentje blijft tijdens het cremeren in de oven waardoor de as altijd kan worden geïdentificeerd.
De familie mag aanwezig zijn bij het invoeren van de kist. Dit kan bijzonder helpen bij de verwerking van het verlies.
De asbestemming
Er zijn veel mogelijkheden voor de bestemming van de as van de overledene. Thuis bewaren is mogelijk en een kostbaar iets. Speciaal hiervoor kun je een keuze maken uit diverse sierurnen. As voor altijd bij je dragen is mogelijk in de vorm van bijvoorbeeld een medaillon, armband of ring voorzien van een inscriptie.
Ook kan de as worden verstrooid. Er zijn vele mogelijkheden waaruit een keuze gemaakt kan worden zoals verstrooien op het terrein van het crematorium of op het Nationaal Verstrooiingsveld Delhuyzen op de Veluwe. Bloemen kunnen na de plechtigheid op een bloementerras gelegd worden of kunnen in overleg met de familie een andere bestemming krijgen.