Onze kapitalistische samenleving draait om geld. Geld om te leven, geld om risico’s te beperken. Al is de kans statistisch gezien klein dat je binnen afzienbare tijd met grote uitgaven wordt geconfronteerd, het zal je toch maar overkomen dat je bijvoorbeeld huis en haard kwijtraakt en de kosten zelf moet dragen. Daar zijn verzekeringen voor.
Dood kun je niet verzekeren
De moderne westerse samenleving is zo goed georganiseerd dat je je overal voor kunt verzekeren. Tegen de dood kun je je door de bank genomen niet verzekeren, wel tegen de kosten van de uitvaart.
Angst voor de dood
Grote uitvaartmaatschappijen spelen handig in op de angst om door de dood geconfronteerd te worden met een plotselinge financiële aderlating. Zo kun je, mits je nog jong bent, voor slechts enkele euro’s per maand de kosten van de uitvaart afdekken.
Waarvoor heb je al die tijd betaald?
Weinigen zullen zich afvragen wat ze na al die jaren betaald hebben als ze, ijs en weder dienende, op late leeftijd het stoffelijke leven achter zich laten. Laat staan dat men weet op welke uitvaart je precies kan rekenen. Veel uitvaarten worden in de loop der tijd versoberd, waardoor je later alsnog behoorlijk in de buidel moet tasten om er een volwaardige uitvaart van te maken. Dat, terwijl de premie stelselmatig wordt verhoogd door zaken als ouder worden en inflatiecorrectie.
Een uitvaart is een uitvaart?
We denken niet graag na over de dood. Noch over de invulling van een uitvaart. Een uitvaart is toch een uitvaart? We willen slechts de zekerheid dat we niet ineens voor onverwachte kosten komen te staan. Eind goed, al goed, zou je zeggen.
Grote uitvaartmaatschappijen
Het vervelende van grote uitvaartmaatschappijen is dat ze ook moeten overleven. Dergelijke bedrijven zijn zó groot geworden, dat het een ware kunst is om in de concurrerende wereld overeind te blijven. (Meerdere) bedrijfspanden moeten worden onderhouden, gas, water en licht moeten worden betaald, het uitgebreide wagenpark moet tiptop in orde zijn, al het personeel moet naar behoren salaris ontvangen en ga zo maar door. Toch wordt er nauwelijks aan alternatieven gedacht, terwijl er andere manieren zijn om een uiterst professionele uitvaart af te nemen. Betaalbaarder, intiemer, indrukwekkender.
Zelfstandige uitvaartmaatschappijen
Naast grote uitvaartmaatschappijen bestaan ook zelfstandige uitvaartmaatschappijen. Mijn uitvaartbedrijf suaze bijvoorbeeld. Ik heb niemand in dienst, bezit geen bedrijfspand, noch een wagenpark en werk vanuit huis. Ik heb geen overbodige kosten die ik aan mijn cliënten moet doorrekenen. Er is weinig fantasie voor nodig om te begrijpen dat ik een uitvaart kan bieden voor een aantrekkelijk bedrag. In de meeste gevallen ook nog binnen de uitvaartverzekering die je hebt afgesloten. Zonder in te boeten op kwaliteit. Integendeel.
Intense uitvaart
Ik doe alles om de uitvaart zo intens en intiem mogelijk te organiseren en zet me daar dag en nacht voor in. Ik begeleid de uitvaart van het allereerste begin tot en met het einde en doe dat met mijn ziel en zaligheid. Mensen zijn mijn passie.
Ik heb jarenlang in de zorg gewerkt. Inmiddels heb ik veel ervaringen met uitvaarten. Ik ga hier niet de loftrompet over mezelf steken. Ik kan alleen maar overleven als ik mijn werk goed doe. Als je wilt weten hoe ik te werk ga, nodig ik je uit te lezen wat anderen daarover hebben gezegd. Het maakt me verlegen, maar vooral trots.