We kunnen het woord corona nauwelijks meer horen. De negatieve gevolgen voor mens en maatschappij zijn enorm. Zou je corona ook anders kunnen benaderen? Heeft corona ook positieve invloed op onze samenleving? En hoe zit dat met uitvaarten? Laten we omdenken…

Als er door corona mensen vereenzamen, lijden en uiteindelijk zelfs sterven is dat ondraaglijk. Als bedrijven moeten worden gesloten en mensen hun baan verliezen, is dat deprimerend. Als er niet meer kan worden uitgegaan en gewinkeld, als grenzen moeten worden gesloten en niemand meer naar het buitenland op vakantie kan is dat uitermate vervelend.

Knuffels? Vergeet het maar…

Als scholen worden gesloten, hoor je alleen een aantal leerlingen een zucht van verlichting slaken. Jippie, geen school! We kunnen ons er wat bij voorstellen…totdat de verveling toeslaat. Ouders moeten zoveel mogelijk thuiswerken en contact is vrijwel alleen digitaal nog mogelijk. Ook met familie, vrienden en kennissen. Er mag nog maar een bezoeker over de vloer en lichamelijk contact is uit den boze. Handen schudden, kussen en knuffels? Vergeet het maar! Een lockdown gevolgd door een avondklok en we zitten helemaal aan huis gekluisterd. Tenzij je meent met andere ‘helden’ de straat op te moeten gaan om vernielingen aan te richten en te plunderen. Corona brengt veel ellende en uitwassen met zich mee. Voor je het weet wordt het laatste beetje optimisme de kop ingedrukt. Maar het kan anders. Johan Cruijff zei het al: “Ieder nadeel hep zijn voordeel”. Begrijp me niet verkeerd, corona is verschrikkelijk. Maar Laten we het eens van de positieve kant bekijken.

Voordelen van corona

Met een beetje goede wil is iedereen in staat de voordelen van corona in te zien. We blijven massaal thuis en dat zorgt voor een geweldige afname van luchtvaartbewegingen, files, verkeersongelukken, verkeersboetes en luchtvervuiling. Door corona wordt er thuis uiterst efficiënt gewerkt. Omdat we nauwelijks in de gelegenheid zijn om buiten de deur geld uit te geven, wordt er flink gespaard. En er wordt geklust als nooit tevoren, zoals ook hobby’s hoogtijdagen vieren. De banden tussen echtgenoten worden aangehaald en, uit verveling of niet, de eerste geboortegolf is al waargenomen.

voordelen-corona-gezin-hobby-spelen

Uitvaarten anders

Heeft corona ook een positief effect op uitvaarten? Waar aula of kerk eerder vaak overvol zaten, kan er nu slechts met een beperkt aantal genodigden afscheid worden genomen. Eerst maximaal 30, per 25 januari 50 personen, uiteraard met inachtneming van de coronaregels. In eerste instantie had men grote moeite met de opgelegde regels. Als een naaste overlijdt is er immers behoefte aan troost. Hoe meer, hoe beter. Inmiddels zijn er andere geluiden hoorbaar. Zo zou de kwaliteit van de aanwezigen ineens als belangrijker worden ervaren dan de kwantiteit. Keuzes van genodigden zijn natuurlijker nu de sociale druk is verdwenen. Doordat voor het afscheid nemen noodgedwongen naar kleinere ruimtes wordt gezocht, wordt intimiteit plots veel meer gewaardeerd. De ‘kleine kring’ levert velen een beter gevoel op.

Ook ik heb tijdens de door mij geleide uitvaartdiensten gemerkt dat er iets ten goede lijkt te zijn veranderd: de sfeer tijdens uitvaarten is anders, fijner, intiemer. Uitvaarten zouden ook na corona wel eens blijvend kleinschaliger kunnen zijn. Maar ik ben geen profeet; voor je het weet vallen mensen terug in oude patronen. Het is in elk geval bemoedigend om te merken dat de mens in staat is zich aan te passen. Beter een halfvol, dan een halfleeg glas. Denk positief!

Facebook Comments

Recommended Posts