Tijdens de geschiedenislessen leerden we over historische gebeurtenissen. Meestal lang geleden, soms slechts op afstand, zoals bij de terroristische aanslagen op de Twin Towers. En dan ineens is het coronavirus wereldgeschiedenis tot in onze huiskamer. Scholen gesloten, bedrijven dicht, ernstig zieken, doden. Alles wordt anders door het corona, waaronder uitvaarten.
Wat zich in China leek te manifesteren als een regionaal virus, breidde zich gestaag over de wereld uit. Het coronavirus vond wonderlijk snel wegen tot in de verste uithoeken van onze planeet.
Pijnlijke herinneringen
Terwijl in Brazilië werd gesproken over een onschuldig griepvirus en in Wit-Rusland werd gezegd dat je door Wodka te drinken en je handen ermee te wassen het virus buiten de deur kon houden, zagen de meeste wereldleiders in dat drastische maatregelen nodig waren. Ook in Nederland. Daar hoorde hamsteren niet bij, maar velen waren er als de kippen bij om grote hoeveelheden toiletpapier in te slaan. Hierdoor werden, tot aan de Spaanse costa’s, kranten in stroken geknipt teneinde de billen te kunnen vegen. Pijnlijke herinneringen aan de oorlog.
Ontwrichte maatschappij functioneert
Crises brengen vreemde menselijke gedragingen aan het licht, maar gelukkig blijken we na de eerste schrik toch heel behoorlijk in staat om de maatschappij, hoe ontwricht ook, te laten functioneren. Neem mijn werk, de uitvaartbranche. Door de coronacrisis neemt het aantal sterfgevallen helaas behoorlijk toe. Extra maatregelen zijn nodig, extra inzet is geboden.
Onwerkelijke situaties
Allerlei regels, door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opgesteld, moeten zorgvuldig in acht worden genomen. Ook uitvaarten moeten anders, helemaal wanneer er een overlijden plaatsvindt als gevolg van het coronavirus. Doordat er nauwelijks tot geen contact mag zijn en het aantal genodigden beperkt wordt, ontstaan onwerkelijke situaties. Rijen auto’s die langs een opgebaarde kist rijden. Geen horeca voor- of achteraf. Alles is sober en vrijwel contactloos. En dat terwijl je bij een afscheid juist zoveel wilt delen.
Ik schakel tandjes bij
Door de coronacrisis zijn er veel zorgen bijgekomen. Naast het verdriet van een overlijden komen er ook nog eens onwezenlijke regels en pijn bij. Familie mag bijvoorbeeld niet meer assisteren bij het verzorgen van iemand die is overleden aan corona. Dit komt nu op de schouders van zorgteams te rusten, waarvan een deel vanwege de risico’s op besmetting de verzorging niet meer aandurft. Dus ga ik door en schakel wat tandjes bij. Dat ik lang onderweg was om mondkapjes en speciale schorten aan te schaffen, hoort erbij; alles voor de best mogelijke uitvaart!
Uitvaart en corona: je kunt op me rekenen
Kijk op mijn homepage, waar ik de relevante informatie van het rivm met betrekking tot (corona)uitvaarten zo helder mogelijk uit de doeken doe. Lees dat je bij ieder overlijden op me kan rekenen. Ik weet hoe moeilijk verlies is. Hoe ondraaglijk het juist nu is. Ik doe alles om te zorgen dat je zoveel mogelijk wordt ontzien. Dat je je niet hoeft bezig te houden met zaken waarnaar je hoofd helemaal niet staat. Nu de coronacrisis speelt zijn er nog meer zaken waarmee rekening moet worden gehouden. Maar dat is mijn werk waarmee ik je zo min mogelijk zal belasten. Ik beloof dat het afscheid van je dierbare zo bijzonder wordt als mogelijk is. Corona of niet, we overwinnen deze crisis. Blijf gezond. Ik ben er voor je.