Wat wil je dat er met je lichaam gebeurt wanneer je overlijdt? Als ik dit vraag, denk je waarschijnlijk aan ofwel Begraven of Cremeren. Momenteel zijn dat, naast het ter beschikking stellen aan de wetenschap, de enige mogelijkheden die in Nederland beschikbaar zijn. Daar komt binnenkort mogelijk verandering in. Er is namelijk een nieuwe vorm van lijkbezorging in opkomst: resomeren. Hierbij wordt het lichaam met behulp van een basische vloeistof in heet water opgelost.
Hoe resomeren werkt
Het lichaam wordt in een zijden hoes in een speciale cabine gelegd. Die wordt gevuld met een waterige oplossing van Kaliumhydroxide. Met behulp van hitte en verhoogde druk, vindt er een proces plaats dat alkalische hydrolyse heet. Het lichaam lost op in het water. Hieruit worden de poreus geworden botten en lichaamsvreemde materialen zoals gouden tandvullingen of metalen protheses gefilterd. De metalen kunnen worden gerecycled en de botten worden net zoals bij crematie tot een wit poeder vermaalt. Dit poeder kan worden verstrooid of in een urn worden meegegeven aan de familie. De basische vloeistof wordt ten slotte met een zuur geneutraliseerd, zodat het via het riool kan worden afgevoerd.
Milieu vriendelijk alternatief
Resomatie wordt ook wel bio-crematie genoemd. Het lijkt een milieuvriendelijk alternatief te zijn voor begraven of cremeren. In 2011 voerde TNO al een onderzoek uit waarin de milieubelasting van verschillende vormen van lijkbezorging werden vergeleken. Volgens een rapport van TNOÂ belast resomeren het milieu minder dan cremeren of begraven. Dat komt voornamelijk doordat het gebruik van grondstoffen wordt gecompenseerd door het hergebruik van metalen. Ook kan de kist wel 50 keer worden gebruikt, aangezien deze alleen nodig is voor de ceremonie en niet in de cabine meegaat.
Wetswijziging nodig
Resomeren is nog niet beschikbaar in Nederland, omdat het niet in de Wet op lijkbezorging is opgenomen. In delen van de VS en Canada is resomatie wel gelegaliseerd. Opvallend is dat Engeland het wettelijk toestaat, maar de waterzuiveringsbedrijven dat hebben geblokkeerd. Zij weigeren het water aan te nemen, omdat er geen standaard aanwezig is voor het zuiveren van water met menselijke resten.
In Nederland is uitvaartorganisatie Yarden al jarenlang bezig met een lobby om resomeren in de wet op te nemen. Met eigen onderzoek naar de arbo- en milieuveiligheid van dit proces, proberen zij de Tweede Kamer te overtuigen.
Kanttekeningen
De milieuvoordelen van resomeren zijn duidelijk, toch moeten hier enkele kanttekeningen bij worden geplaatst voordat we in halleluja-gezang uitbreken. Zo is er verduidelijking nodig over de impact en milieubelasting op gebied van waterzuivering. Ook is het goed om te weten dat het 50 keer opnieuw gebruiken van de kist niet meer dan een aanname is die TNO voor het gemak maakt. Hoe dit in de praktijk zal worden uitgevoerd, is nog maar de vraag. En zelfs wanneer je resomeren als een duurzame vorm van lijkbezorging beschouwt, moet je erbij stilstaan dat dit maar een klein onderdeel van de uitvaart vormt. Het overgrote deel van de milieubelasting komt voort uit de vervuilende auto’s waarmee gasten naar de uitvaart reizen.
Moeten we resomatie dan toch achterwege laten? Nee, ik ben ervan overtuigd dat het toestaan van dit alternatief een goede zaak is. Al was het alleen maar om voor meer keuzevrijheid te zorgen. Want hoe meer keuze, hoe persoonlijker de uitvaart kan worden. En een persoonlijk afscheid staat voor mij voorop.