De moderne wereld is steeds sterker verbonden. Tegelijkertijd zie je mensen juist meer naar Individualisering neigen. Alles is voor het individu op maat maakbaar. Zo ook de persoonlijke uitvaart…

De door het individu maakbare wereld. Een trend die niet meer lijkt te stoppen. Ik sta achter deze ontwikkeling. Keuzes worden immers jouw keuzes en worden niet meer bepaald door ‘wat hoort’. Het roept echter ook lastige vragen op voor mensen die over hun uitvaart nadenken. Laat staan voor nabestaanden die de uitvaart voor een dierbare regelen. Want als alles kan en mag, als er niet meer in strikte protocollen en tradities hoeft te worden gedacht, wat doe je dan? En als een uitvaart helemaal bij het leven van de overledene mag aansluiten, hoe kom je dan tot de essentie van wie die persoon was?

Wensenlijst voor een persoonlijke uitvaart

De dood is de enige zekerheid in ons leven, wordt wel gezegd. Toch zie ik dat veel mensen pas over hun uitvaart nadenken wanneer ze ziek of al op leeftijd zijn. Terwijl je ook op jongere leeftijd iets kan overkomen. Wat zou het mooi zijn als iedereen alvast nadacht over hoe zijn of haar uitvaart eruit zou moeten zien. Deze wensen en ideeën zouden concreet moet worden vastgelegd in een wensenlijst.

persoonlijke-uitvaart-wensenlijst

Na het overlijden van een dierbare zijn nabestaanden uit het veld geslagen, zeker wanneer het plotseling gebeurde. Ik hoor maar al te vaak: ‘Tja, we hebben het wel eens over zaken rondom de uitvaart gehad,’ terwijl men zich de details van dat gesprek in de heftigheid van het moment niet meer kan herinneren. Daarom raad ik echt iedereen aan een wensenlijst op papier vast te leggen. En te zorgen dat je naasten weten waar de lijst te vinden is, mocht dat onverhoopt nodig zijn.

Inhoud van de wensenlijst

De wensenlijst. Hoe gedetailleerd deze moet zijn bepaal je zelf. Er kunnen praktische zaken in staan. Denk aan adressenlijsten, gegevens met betrekking tot je uitvaartverzekering, etc. Maar ook je Persoonlijke Wensen en voorkeuren, zoals:

  • Wil ik worden begraven of gecremeerd?
  • Waar wil ik dat dit gebeurt?
  • In wat voor kleding wil ik in de kist?
  • Wie mag die kist dragen?
  • Wil ik een formele of informele uitvaart?
  • Welke muziek past daarbij?

Zo zijn er nog veel meer zaken waar je alvast over na kunt denken. Ik heb hiervoor een handige Wensenlijst opgesteld die je kunt downloaden en invullen. Zo weet je zeker dat je een afscheid krijgt dat bij je past. En voor je nabestaanden is het een prettig houvast dat veel zorg en stress uit handen neemt. Dat geeft hun de ruimte om met hun eigen rouw bezig te zijn.

Facebook Comments

Recommended Posts