Het is weer tijd voor zomervakantie, normaal gesproken een zorgeloze tijd van ontspanning. Toch kan het gebeuren dat iemand tijdens een vakantie of langer verblijf in het buitenland komt te overlijden. Een bijzonder schokkende ervaring voor reisgenoten en nabestaanden, waar ook nog eens veel praktisch regelwerk bij komt kijken.

Wat moet je als nabestaande regelen

Allereerst moet het overlijden worden gemeld bij de lokale autoriteiten zodat er een overlijdensakte kan worden uitgegeven. Voor verdere hulp en informatie hierover kun je contact opnemen met de Nederlandse ambassade of het consulaat ter plekke, of met het ministerie van Buitenlandse Zaken indien de overledene langere tijd in het buiteland verbleef.

De meeste reisverzekeringen vergoeden in geval van overlijden de kosten voor een uitvaart, repatriëring of bijvoorbeeld reiskosten voor naaste familie. Ook kan zijn dat de overledene een uitvaartverzekering of aanvullende ziekenkostenverzekering heeft die deze kosten dekt. Neem contact op met de betreffende verzekeraar(s) om duidelijk te krijgen wat er wordt vergoed door welke verzekeraar en in hoeverre zij ook praktische hulp kunnen bieden.

overlijden-buitenland

Keuze: repatriëren of lokale uitvaart

De belangrijkste keuze die er moet worden gemaakt is de keuze tussen repatriëring of een uitvaart in het land van overlijden. Repatriëring betekent dat het lichaam naar Nederland wordt teruggebracht om hier begraven of gecremeerd te worden. Het grote voordeel hiervan is dat vrienden en familie nog afscheid kunnen nemen en (gemakkelijker) bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn.

Toch kiezen sommige mensen ervoor om de uitvaart in het land van overlijden plaats te laten vinden. Een mogelijke reden om voor een lokale uitvaart te kiezen, is bijvoorbeeld wanneer het een land betreft waar de overledene een bijzondere band mee had of misschien woonde de persoon er al langere tijd. Ook kan het platgezegd goedkoper zijn om de uitvaart ter plekke uit te voeren dan eerst een repatriëring te regelen. Indien de persoon geen verzekering heeft die repatriëring vergoedt, kan dit dus een financieel gunstige optie zijn. Vaak wordt er hierbij dan gekozen voor een crematie. De urn met as kan namelijk vrij gemakkelijk naar Nederland worden vervoerd, in ieder geval hoeft hier minder voor geregeld te worden dan wanneer het lichaam in zijn geheel wordt vervoerd. Normaal gesproken zijn er geen extra documenten nodig om as over de grens te vervoeren, in het vliegtuig mag dit zelfs gewoon in de handbagage mee. Het is echter wel aan te raden om een akte van overlijden mee te nemen. Thuis kan er bijvoorbeeld bij het verstrooien van de As alsnog een uitgebreide ceremonie worden gehouden voor familie en vrienden die niet bij de crematie konden zijn.

Een overlijden in het buitenland brengt extra heftige emoties en regelwerk met zich mee. Mijn advies is dan ook om allereerst contact op te nemen met de alarmcentrale van de reis- of uitvaartverzekering. Zij weten welke stappen er genomen moeten worden en helpen je hiermee verder.

Facebook Comments

Recommended Posts