Sterven hoort bij het leven. De manier waarop we ermee omgaan wordt sterk bepaald door plaats en tijd. Begraven of cremeren? Tegenwoordig wordt het zogenaamde natuurbegraven steeds populairder.
Ashes to ashes, dust to dust. Een veelgehoorde zin die weliswaar gebaseerd is op de bijbel, maar er in die bewoordingen niet in voorkomt. Gelovig of niet, het is een mooie poëtische en natuurlijke gedachte dat je stof bent en tot stof zult wederkeren.
Van sober tot groots
De ene cultuur is de andere niet. Alleen al binnen Europa is het boeiend om te zien hoe verschillend er begraven wordt en hoe dit tot uitdrukking komt in de op- en ombouw van een graf. Bezoek eens een begraafplaats in het buitenland en verwonder je. Je ziet hele sobere begraafplaatsen en komt grootse mausolea tegen. Die laatste kun je bijvoorbeeld aanschouwen op de indrukwekkende en grootste begraafplaats in Parijs: Père Lachaise, een begraafplaats als bezienswaardigheid, jaarlijks goed voor 3,5 miljoen bezoekers, mede door de beroemdheden die er begraven liggen.
Voorbeelden van een Nederlandse natuurbegraafplaats, natuurbegraafplaats Heidepol. Lees verder voor meer informatie.
Behoefte aan herdenken
Ook de factor tijd speelt een rol in de ontwikkeling van het begraven. De zuilen in de maatschappij zorgden voor specifieke uitingsvormen van het begraven, maar mede door de ontkerkelijking heeft een verschuiving plaatsgevonden van begraven naar cremeren. Een urn met as is dan het resultaat. As die je kunt bewaren of die je legaal kunt uitstrooien op een speciaal daarvoor bestemd terrein of as die je zonder toestemming uitstrooit op een plek waaraan de overledene en nabestaanden bijzondere herinneringen beleefden. In de meeste gevallen hebben de achterblijvers behoefte aan een herdenkingsplek. Een begraafplaats wordt echter steeds vaker als te formeel gezien en het jarenlange onderhoud als te belastend.
Natuurbegraven
Hoewel natuurbegraven een eeuwenoud gebruik betreft, is het een vorm van begraven die weer in zwang is. De overledene wordt bij natuurbegraven, de naam zegt het al, op een uniek stukje grond in de natuur begraven. Dit stukje natuur is en blijft in zijn oorspronkelijke staat. De plek is eenmalig en wordt door middel van GPS voor eeuwig en altijd gereserveerd, vastgelegd door de notaris. Alleen de natuur oefent invloed uit, waardoor het graf vrijwel onopgemerkt één wordt met de natuur. En zo is de cirkel van leven weer rond.
Er kunnen meerdere graven naast elkaar worden gekocht als laatste rustplaats voor dierbaren. Een klein urnengraf voor een urn is mogelijk, maar ook een groot urnengraf voor maximaal zes urnen. Verlengen van grafrechten is niet aan de orde, net zo min als verplicht onderhoud door nabestaanden.
Natuurbegraafplaatsen in Nederland
Er zijn in Nederland een kleine twintig natuurbegraafplaatsen en er staan vijfendertig in de planning. Vanwege de bijzondere plek werk ik veel samen met natuurbegraafplaats Heidepol, deels bos, deels heidegebied, aan de rand van Nationale Park De Hoge Veluwe. Tussen zonsopgang en zonsondergang ben je welkom, ook om er gewoon rond te kijken. Je zult alleen aan de graven worden herinnerd door de subtiele houten markeringen.
Natuurbegraven, een unieke en duurzame manier om een te worden met de natuur. Ik vertel je er graag meer over. Neem gerust direct contact met mij op.