Het zijn onze herinneringen waar onze dierbaren na het overlijden voortleven. Die herinneringen bevinden zich natuurlijk in ons hoofd en in ons hart. Toch kan het erg fijn zijn ook een tastbaar en zichtbaar aandenken te hebben. Niet alleen ter herinnering aan het leven van de overledene, maar ook aan de gebeurtenissen erna. Want pas na de Uitvaart kan het proces van rouwverwerking echt beginnen.

Als tastbare herinnering, denk je waarschijnlijk allereerst aan bijvoorbeeld een urn, asbeeld of -sieraad na een crematie. Wanneer de overledene begraven is, vervullen de begraafplaats en de grafsteen deze rol. Minder gebruikelijk maar wel in opkomst, is een aandenken aan het afscheid zelf.

Er zijn verschillende vormen waarin je deze herinneringen kunt laten vastleggen. Zo bieden de meeste uitvaartcentra al langer de mogelijkheid om de uitvaartdienst als geluidsopname op cd te laten zetten. Wat minder vaak wordt gedaan, maar wel heel waardevol kan zijn, is het laten maken van een foto- of zelfs videoreportage van het afscheid op dvd.

Professionele afscheidsfotograaf

Op het eerste gezicht is het misschien verleidelijk om zelf binnen de familie foto’s te laten maken, wellicht ook om financiële redenen. Toch raad ik dit niet aan. Allereerst is het niet te voorspellen hoe een ‘familielid met camera’ emotioneel reageert op de hele ervaring. Ook kan het zijn dat deze persoon niet alles durftvast te leggen omdat het ‘te intiem’ lijkt. Laat de familie dus vooral rouwen, en zorg dat er een professional is om het werk te doen.

Professionele-afscheidsfotograaf

Een professionele fotograaf, zeker een die ervaring heeft met uitvaarten, weet hoe hij de dag stemmig en gepast in beeld moet brengen. Hij weet ook beter waar hij op moet letten om de belangrijke momenten niet te missen, en hoe er een kwalitatief goed resultaat kan worden verkregen in binnen eventuele beperkingen op gebied van licht, ruimte, en dergelijke. Daarom is het dus van belang om voor een ervaren afscheids- of uitvaartfotograaf te kiezen.

Tijd om te rouwen

De geluidsopname, foto- of videoreportage kan een waardevolle bijdrage leveren aan de rouwverwerking. Na het overlijden van een dierbare komen mensen vaak door de schok en het verdriet in een soort roes terecht. Het plannen van de uitvaart en de dag van afscheid verlopen in een waas en achteraf kun je soms niet alles meer herinneren. Dan is het heel prettig als er een reportage is die je nadien, wanneer de ergste schok is gezakt en je eraan toe bent, op je gemak kunt bekijken of beluisteren. Zo gun je jezelf de nodige tijd voor het rouwen, zonder bang te hoeven zijn dat je iets vergeet.

Facebook Comments

Recommended Posts