In de donkere dagen van het jaar kruipen mensen dichter bij elkaar. Want niets is fijner dan lief te hebben, warmte te delen en te koesteren. Degenen waar je zo van houdt zo dicht mogelijk bij je te hebben. Genieten van elkaar, genieten met elkaar. Samen! Dat geldt helaas niet voor iedereen. Voor velen is deze periode de eenzaamste van het jaar, want geliefden zijn overleden. Gelukkig kunnen kleine dingetjes helpen bij eenzaamheid.

Eenzaamheid in donkere jaargetijde

De winter is weer in aantocht. Het wordt steeds later licht en vroeger donker. Buiten is het guur en kil, maar binnen brandt de kachel en worden kaarsjes ontstoken, knus en behaaglijk. Voor velen een periode om naar uit te kijken. Zo vanzelfsprekend voor de een, zo uitzonderlijk voor de ander, omdat dierbaren er niet meer zijn. Juist de gezelligheid van het donkere jaargetijde maakt het alleen zijn zo overweldigend voelbaar. Herinneringen, verlangen, leegte.

Aandacht voor de overledenen

Ik heb jaren in de zorg gewerkt. Daar werd ik, vooral in de periode rond Allerzielen (2 november) tot en met de Kerst, geconfronteerd met de eenzaamheid van ouderen die hun partner hadden verloren. Ik ervoer intens verdriet. Nu ik met mijn uitvaartbedrijf SuAZe uitvaarten verzorg, ben ik me nog bewuster geworden van de behoefte aan aandacht voor de overledenen. En daarmee aandacht voor de achterblijvers. Vooral op de momenten dat het leven zwaarder is. Rond de donkere dagen.

Herinneringsbomen

Naast grote uitvaartmaatschappijen bestaan ook zelfstandige uitvaartmaatschappijen. Mijn uitvaartbedrijf suaze bijvoorbeeld. Ik heb niemand in dienst, bezit geen bedrijfspand, noch een wagenpark en werk vanuit huis. Ik heb geen overbodige kosten die ik aan mijn cliënten moet doorrekenen. Er is weinig fantasie voor nodig om te begrijpen dat ik een uitvaart kan bieden voor een aantrekkelijk bedrag. In de meeste gevallen ook nog binnen de uitvaartverzekering die je hebt afgesloten. Zonder in te boeten op kwaliteit. Integendeel.

Ik ga in de komende donkere dagen opnieuw herinneringsbomen plaatsen. Om zo aandacht te hebben voor overledenen waarvan zielsveel werd gehouden. Aandacht, troost, er gewoon zijn; we kunnen zoveel voor elkaar doen. Al was het maar met een hartje in een herinneringsboom, tijdens de eenzaamste dagen van het jaar.

Ik nodig je van harte uit om een hartje te komen ophangen in:

  • Woon-Zorgcentrum Talma Borgh woensdag 11 december 13.00 tot 17.00 uur
  • Woon-Zorgcentrum De Matenhof  vrijdag 13 december 14.30 tot 17.30 uur
aandacht_voor_overledene_met_herinneringsboom
Facebook Comments

Recommended Posts