In mijn blog over Herinneringen Na De Uitvaart heb je kunnen lezen hoe mooi en hoe belangrijk het is om tastbare te herinneringen te hebben van je overleden dierbare en van de uitvaart. Uitvaartfotografie neemt daarbij een speciale rol in. Ik zie steeds vaker dat men ervoor kiest om de uitvaart door een professionele fotograaf te laten vastleggen. En dat juich ik van harte toe. Foto’s zijn namelijk van onschatbare waarde. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen om mijn dienstverlening uit te breiden met afscheidsfotografie.

Tastbaar en vol detail

Zo kan het voor jou als nabestaande mooi zijn om later nog eens op de uitvaart terug te kijken aan de hand van foto’s. Die afbeeldingen doen een herinnering herleven die anders langzaamaan vervaagt. Er zijn misschien details op terug te zien die je eerder niet opmerkte – omdat de uitvaart in een roes voorbij ging, of omdat je op zo’n dag natuurlijk niet overal tegelijk kunt zijn.

afscheidsfotografie-tastbaar-detail

Daarnaast zijn de foto’s waardevol voor personen die niet bij de uitvaart konden zijn. Je zou hen een fotoalbum kunnen schenken. Of wat denk je van kleine kinderen? Kinderen die nog te jong waren om erbij te zijn, of om het zich later nog te kunnen herinneren. Ook zij kunnen de foto’s later bekijken. Door er samen met de kinderen naar te kijken en erover te praten, leer je hen ook over wat sterven betekent en hoe zij met verlies en rouw kunnen omgaan.

Afscheidsfotografie: een complete reportage

Nu is het begrip ‘afscheid’ natuurlijk een uitgebreider proces dan alleen die ene dag waarop de uitvaart plaatsvindt. Daarom pleit ik ervoor de uitvaartfotografie uit te breiden naar ‘afscheidsfotografie’.

Om deze dienstverlening uit te kunnen breiden en zelf aan te kunnen bieden, heb ik onlangs een opleiding Fotografie gevolgd. Want er zijn nog zoveel meer mooie momenten die waardevol zijn om vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan de laatste momenten samen met uw dierbare, thuis of elders. Ook de laatste verzorging kan worden vastgelegd, of het sluiten van de kist indien dit al voorafgaand aan de uitvaart gebeurt. Er kunnen foto’s worden genomen van het ouderlijk huis, de rouwkamer, of overige plekken die een rol speelden in het leven of bij de uitvaart van de overledene.

afscheidsfotografie-reportage-bloemen

Deze mooie momenten leg ik graag voor je vast op camera. Aangezien ik op de dag van de uitvaart niet kan fotograferen, is hiervoor een andere uitvaartfotograaf voor nodig. Zo ontstaat er een volledige afscheidsreportage, waarin alle belangrijke momenten en locaties een speciaal plekje krijgen. Zodat je troost en houvast hebt wanneer de uitvaart eenmaal voorbij is. Een tastbaar begin van je persoonlijke rouwverwerking.

Facebook Comments

Recommended Posts