Er zijn heel veel manieren om jouw afscheid zeer persoonlijke en bijzonder te maken – te veel eigenlijk om hier op te noemen. Maar om je een idee te geven van wat mogelijk is, hier enkele aspecten waar je aan kunt denken.

Wat gebeurt er met het lichaam van mijn dierbare na mijn afscheid?

De meeste mensen geloven dat iemand kan alleen kan worden gecremeerd of begraven op een traditioneel kerkhof of Begraafplaats, maar in Nederland zijn er nu meerdere natuurbegraafplaatsen, ook in de buurt van Apeldoorn. De begraafplaatsen liggen vaak in een bos, maar soms ook in weidegebieden of op heide en akkers die als natuurgebied worden ontwikkeld. In onze regio vindt men natuurbegraafplaats Heidepol en oosterbegraafplaats Zutphen. De graven zijn niet geordend in een rij en als er grafmonumenten zijn, zijn die vaak gemaakt van natuurlijke materialen. Wil je een mooie plek in de natuur als laatste rustplaats? Allerlei ‘groene’ mogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld de uitvaartkist, de rouwstoet en de grafsteen zijn mogelijk. Sommige mensen kiezen om hun lichaam te doneren aan de medische wetenschap – hoewel niet alle dergelijke aanbiedingen worden geaccepteerd. Minder voorkomende keuzes zijn begrafenis op je eigen land of op zee.

Wat voor soort uitvaartdiensten zijn er mogelijk?

Een traditionele kerkdienst is geschikt voor sommige mensen. Voor anderen is een volledig niet-religieuze ceremonie, of ‘semi-religieuze’ dienst een geschikter afscheid. Sommige families/vrienden voeren alle delen van een ceremonie zelf uit of er zijn uitvaartverzorgers die je hierbij helpen. Je wilt misschien geen gebruik maken van de service die door sommige instanties aangeboden wordt, en een meer Persoonlijke Uitvaart regelen, die betaalbaar is.

Afscheid_nemen_vrouw

De keuze is aan jou. Veel mensen ervaren een uitvaart als een helende ervaring wanneer zij de gelegenheid hebben gehad te worden betrokken bij de vormgeving van de ceremonie en deelnemen aan de dag. Een betrokken, persoonlijke uitvaartverzorger zorg draagt voor een bijzondere uitvaart. Je kunt je dan beter richten op dat wat belangrijk is: het verdriet en de emotie die je daarbij voelt.

Op welke manieren kunnen we de uitvaart speciaal maken?

Vrijwel elk aspect van de uitvaart biedt ruimte voor jou om het persoonlijk en Uniek te maken. De locatie, het decor, de kist of de lijkwade, vervoer, muziek, lezingen, sprekers, foto’s, diavoorstellingen, geheugenlijsten – de lijst is eindeloos. En natuurlijk kun je de uitvaart zelf regelen. Als je de uitvaartbegeleiding uit handen geeft aan een uitvaartverzorger om de ceremonie te leiden, zal hij/zij je kundig adviseren en suggesties geven om je op een persoonlijke en warme manier te helpen een speciale gebeurtenis te creëren, passend voor de persoon die is overleden. Een goede uitvaartonderneming moet kundig zijn om je keuzes, alternatieven en ideeën aan te bieden.

Afscheid nemen; hoe betrokken kunnen de naasten zijn?

Het antwoord is simpel – zo betrokken als je zelf wilt. Mensen zijn zo verschillend in de dood als in het leven, en een begrafenis hoeft niet een gebeurtenis te zijn waar je alleen aanwezig bent – je kunt ook meehelpen deze gebeurtenis te creëren. Elk aspect van het proces na een overlijden is belangrijk, en biedt een kans voor mensen, ook kinderen, om betrokken te worden voor zover zij dat wensen. Het kan zeer helend zijn voor je zodra het is allemaal voorbij is, te weten dat je hebt bijgedragen aan een zeer speciale uitvaart.

Hebben we professionele ondersteuning nodig?

Alleen jij weet of je steun en bijstand nodig hebt bij het organiseren van een uitvaart. Advies en begeleiding, alsmede ondersteuning kan worden verkregen via diverse bronnen, zoals een uitvaartonderneming, uitvaartverzekeraars of uitvaartverzorger. Het is gebruikelijk in Nederland dat begrafenisondernemers alles verzorgen dat te maken heeft met de begrafenis of uitvaart, van de verzorging van het lichaam van de persoon die stierf tot het maken van een memorial- en alles daartussenin – maar je hoeft geen gebruik te maken van de diensten van een begrafenisondernemer als je dat niet wilt. Voor gezinnen die de voorkeur geven aan een uitvaartverzorger om hen te helpen, is het raadzaam de tijd te nemen voor het vinden van de juiste persoon die je voorziet van begeleiding en ondersteuning tijdens de moeilijke periode na een overlijden. Niet alle uitvaartondernemers zijn hetzelfde en het is belangrijk dat je er een kiest die je steunt in het soort begrafenis dat je wilt, in plaats van het sturen in een richting van wat zij willen leveren.

Hoe vind ik een goede uitvaartondernemer voor mijn afscheid?

Niet alleen wie de uitvaart verzorgt, maar ook wát je uitbesteedt, bepaal je zelf. Ook met een uitvaartverzekering in natura bij een maatschappij die zelf uitvaarten verzorgt, heb je de vrijheid om een andere uitvaartverzorger te kiezen. Let wel op dat de ‘waarde’ van de verzekering dan waarschijnlijk vermindert. Lang niet iedereen kiest van tevoren een uitvaartverzorger. Zelfs niet als het overlijden te voorzien is. Wie de uitvaart op tijd regelt, kan meer ondernemers spreken, prijsopgave-kosten bekijken en in alle rust een keuze maken.

Afscheid_nemen_kist

Vraag de uitvaartondernemers wat het gaat kosten; gespecificeerd per onderdeel en in totaal. Is de uitvaartverzorger gekozen, maak dan heldere afspraken en laat ze op papier zetten. Als nabestaande wil je natuurlijk niet voor nare verrassingen komen te staan.

Is een goede uitvaart duur?

Een goede begrafenis niet hoeft meer te Kosten dan gemiddeld en begrafenissen georganiseerd door de nabestaande zelf kosten vaak veel minder dan die georganiseerd worden door bedrijven. Helaas worden uitvaarten tegenwoordig steeds duurder, de laatste tien jaar zijn de kosten met maar liefst 70% gestegen. De meeste mensen willen dus een duidelijk idee hebben van wat de kosten zullen zijn alvorens een besluit te nemen – dus een uitvaartverzorger met een transparante prijsstelling is van essentieel belang. Bedenk van te voren hoe de kosten betaald moeten worden ( verzekering, eigen geld etc.). Controleer ook wat de verzekering allemaal dekt, vele extra’s brengen ook extra kosten met zich mee.

Ik voel er niet echt voor om 'rond te kijken' voor een goede uitvaartverzorger.

Misschien lijkt het een ontmoedigende taak iemand te vinden die je aanspreekt. Het laatste wat je wilt doen, rondom de emotionele periode na het overlijden, is verschillende bedrijven bellen voor offertes. Een vertrouwde vriend of familielid kan worden gevraagd om informatie te verzamelen voor je door lokale bedrijven te bellen. Met een paar uur werk, en een lijst met geschikte vragen kan men je voorzien van informatie over de flexibiliteit van de Uitvaartondernemers, hun prijzen, of ze deskundig en ook aardig zijn. Het loont de moeite om het juiste bedrijf te vinden van – zij zullen zorgen voor de persoon die is overleden en de familie die achterblijft, en zal je helpen bij het maken van een uitvaartdienst die zal uitgroeien tot een fijn afscheid en een blijvende herinnering voor iedereen.

Facebook Comments

Recommended Posts