Het is niet de eerste keer dat verzekeraars negatief in het nieuws komen: uitvaartverzekeraar Yarden haalde onlangs de kranten doordat zij nabestaanden hoge naheffingen stuurden na de uitvaart van een familielid. Het ging daarbij om een naturapolis. Dat houdt in dat er geen geldbedrag wordt uitgekeerd, maar vergoedingen voor losse diensten zoals een bijvoorbeeld de rouwkaarten, kist, koffie, etc. Het probleem daarbij is dat Yarden sinds 2007 het financiële risico naar de verzekerde heeft verlegd door een maximale vergoeding in te stellen van in totaal 3.733 euro, terwijl uitvaarten door stijgende prijzen soms wel het dubbele kosten.
Deze constructie zie je trouwens niet alleen bij Yarden, ook andere grote verzekeraars zoals bijvoorbeeld Monuta en Dela bieden naturapolissen die geregeld onvoordelig uitpakken voor de verzekerde. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om naheffingen te voorkomen.
1. vermijd de naturapolis
Allereerst raad ik aan om geen naturapolis te nemen, maar een polis die in geld uitkeert. Het verzekerde bedrag kun je dan vrij besteden waardoor je de regie in eigen hand houdt. Dit biedt ook meer vrijheid om de Uitvaart heel persoonlijk in te richten.
2. Is een verzekering wel nodig?
Ook kun je je afvragen of een uitvaartverzekering überhaupt nodig is. Het voelt misschien veilig en prettig richting de nabestaanden om deze kosten gedekt te hebben, maar het loont niet altijd. Uiteindelijk is de kans groot dat er tijdens het leven meer aan premie wordt betaald dan dat er uiteindelijk voor de uitvaart wort uitgekeerd, tenzij je op jonge leeftijd sterft. Het is dan ook het overwegen waard of de uitvaart niet van aanwezig spaargeld kan worden betaald.
3. Neem geen overhaaste beslissingen
Verder zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om de kosten zelf laag te houden. Het is aan te raden om na het overlijden van een dierbare niet overhaast beslissingen te nemen. Het beste is om eerst bij een aantal uitvaartondernemingen offertes aan te vragen en deze te vergelijken voordat je met een onderneming in zee gaat.
4. realistische wensen
Naast stijgende kosten, zijn het mogelijk ook hogere eisen die de kosten opdrijven. We zien om ons heen steeds ‘luxere’ uitvaarten met zeer uitgebreide catering, dure kisten, ons aangeboden als tot in de puntjes verzorgde arrangementen. Natuurlijk is dat mogelijk, maar we moeten niet vergeten dat dit niet standaard nodig is en dat een eenvoudiger afscheid even mooi en respectvol kan zijn.
5. Wees creatief
Ook het overwegen van creatieve alternatieven voor geijkte diensten kan tot kostenbesparing leiden. Zo heb ik eens met een familie samengewerkt die niet veel te besteden hadden. Zij kozen ervoor om geen koffie of lunch in het crematorium af te nemen, maar zijn met het gezelschap naar een café om de hoek gegaan. Dat was niet alleen bijzonder omdat het een favoriete plek was van de overledene, ook konden zij er met de eigenaar een mooie deal sluiten. Zo werd het een prachtig persoonlijk afscheid, dat ook nog eens betaalbaar was.