Skip to content

Begrafenis

Neem eerst de tijd om te ervaren wat er gebeurd is. Het is een moment van jullie samen.

Het regelen van de begrafenis

Vindt de begrafenis plaats in de gemeente Apeldoorn of omgeving? De gemeente Apeldoorn heeft vijf begraafplaatsen in eigendom en beheer. Dit zijn de begraafplaatsen HeidehofSoerenseweg, BeekbergenWenum en Uddel. Daarnaast zijn er enkele bijzondere begraafplaatsen, die worden beheerd door kerkelijke of particuliere instanties. U kunt kiezen tussen een algemeen graf of een eigen graf.

Algemeen graf

Kiest u voor een algemeen graf voor de begrafenis, dan bepaalt de beheerder van de begraafplaats waar de overledene wordt begraven. In een algemeen graf mogen maximaal drie personen worden begraven. De gemeente geeft aan wie er in het graf begraven wordt. Dit betekent bijna altijd dat overledenen die elkaar niet gekend hebben in één graf komen te liggen. Zo’n graf is aan de bovenkant te herkennen aan de verschillende kleine stenen dicht bij elkaar op één plaats. De nabestaande is belanghebbende van dit graf. De grafrechten gelden voor twintig jaar en kunnen niet worden verlengd.

begrafenis-algemeen-graf

Een grafrecht voor onbepaalde tijd is eveneens mogelijk. Bij dit eigen graf wordt het grafrecht voor onbepaalde tijd gekoppeld aan 100 jaar onderhoud.

begrafenis-eigen-graf-grafsteen

Eigen graf

Een eigen graf voor bepaalde tijd wordt voor een periode van twintig jaar uitgegeven. In deze periode heeft alleen de rechthebbende, meestal een familielid, het recht te bepalen wie in het graf wordt bijgezet. In het graf kunnen drie overledenen begraven worden. In plaats van een begraving kan in of op het graf ook een asbus/urn worden bijgezet of as verstrooid. De gemeente zorgt voor het onderhoud op en om de graven. Na verloop van de eerste termijn van twintig jaar kunnen de rechten verlengd worden.

Zolang de rechthebbende prijs stelt op handhaving van het graf is, tegen betaling, verlenging voor telkens een periode van tien jaar mogelijk. Een grafrecht voor onbepaalde tijd is eveneens mogelijk. Bij dit eigen graf wordt het grafrecht voor onbepaalde tijd gekoppeld aan 100 jaar onderhoud. De gemeente Apeldoorn voert het onderhoud uit.

Gratis lijsten per mail

Ontvang gratis een uitvaart-checklist, wensenlijst en een digitaal nalatenschap formulier.