Skip to content

Standaard uitvaart of toch anders…

Ideeën rond uitvaarten ter inspiratie

Vroeger gingen uitvaarten standaard gepaard met een kerkdienst en bijbehorende gebruiken. Er veranderde veel omdat de ‘zuilen’ in de samenleving verdwenen en ontkerkelijking in hoog tempo plaatsvond. Wat gebruikelijk was, heeft plaats gemaakt voor wat passend en eigen is. Ik help graag met het verzorgen van de uitvaart die nauw aansluit bij de eigenheid van de overledene. Laat je inspireren en bedenk dat tegenwoordig zo goed als alles mogelijk is. Van sober tot exclusief, van traditioneel tot gedurfd en kleurrijk, van knus en intiem tot groots en gedurfd. En zoveel als mogelijk op maat.

Diverse uitvaarten

Laat je inspireren! Om een idee te krijgen van wat zoal mogelijk is op het gebied van uitvaarten, laat ik diverse soorten uitvaarten de revue passeren. Daarna geef ik een indruk van zaken rond uitvaarten waaraan je zou kunnen denken om het afscheid echt passend te maken. Een uitvaart is geen feest, maar er mag wel op het leven worden getoast. Met een lach en een traan…

Traditionele uitvaart

Een afscheid in de aula van het afscheidscentrum of crematorium. Samenzijn in de koffiekamer met een plakje cake of een broodmaaltijd. Op de traditionele uitvaartkist staat een mooi bloemstuk. Er zijn meerdere sprekers, foto’s komen op een scherm voorbij en muziek begeleidt het geheel. De traditionele uitvaart kan goed gecombineerd worden met nieuwe rituelen.

Persoonlijke uitvaart

Een uitvaart met een intiem karakter, bijvoorbeeld thuis of in een geliefd restaurant. Iedereen rondom de kist. Dicht bij elkaar. Herinneringen ophalen, iets persoonlijks delen. Samen luisteren naar favoriete muziek van de overledene en foto’s bekijken. Een door de overledene geliefd gerecht nuttigen. Een stuk film kijken waaraan herinneringen verbonden zijn.

Exclusief op maat

Een exclusieve uitvaart weerspiegelt het leven van de overledene gedurende (een deel van) een dag. Een afscheid op een bijzondere locatie met een speciale betekenis, zoals op een landgoed waar livemuziek wordt gespeeld. Informeel worden herinneringen gedeeld onder het genot van een bijzondere catering. Speciaal vervoer, bijvoorbeeld met een rouwbus of een koets met paarden.

Kerkelijke uitvaart

Een herdenking in het huis van God volgens een traditionele kerkdienst of middels een dankdienst. In het bijzijn van een voorganger, naasten en de geloofsgemeenschap worden verhalen uit de Bijbel gecombineerd met verhalen uit het leven. Afscheid nemen volgens vertrouwde rituelen is een bron van kracht om verder te gaan, of je nou actief kerkganger was of het contact met de kerk verloren had. Tijdens de uitvaart kunnen, afhankelijk van de religie, verschillende gewoonten en tradities worden ingepast. Locatie, toespraak, muziek en manier van begraven staan in het teken van het geloof.

Multiculturele uitvaart

Nederland is een multicultureel land. Daar horen talloze religies, rituelen, gewoontes en tradities bij. Denk aan ritueel wassen, swingen naar het graf, het lichaam balsemen of de overledene binnen 24 uur begraven. En denk ook aan Wi kan doe-dragers die de oeroude traditionele Surinaamse uitvaarttraditie in ere houden door vrolijk en uitbundig het ‘weer thuiskomen’ te vieren. Alles is mogelijk, waarbij ik mijn uiterste best doe om de uitvaart zo respectvol en passend mogelijk te organiseren en uit te voeren.

De Roze uitvaart

Een uitvaart mag flamboyant, groots en gedurfd zijn. In alle kleuren van de regenboog. Er mag een statement worden gemaakt, met krachtige speeches, designer-bloemstukken en grootse vlaggen gedragen door gasten in de erehaag. Maar het kan ook subtiel, met kleine details, zoals een roze lintje aan de rouwauto. Alles kan en mag. Zolang het maar past bij en eer doet aan het leven van de overledene. Alles wat hij of zij heeft meegemaakt, mag op een bijzondere manier terugkomen in het afscheid.

De groene uitvaart

In een natuurlijke omgeving afscheid nemen. Aan een bosrand, bij een oude eik, in een open veld of in een bloemenzee. Op een natuurbegraafplaats, zoals Heidepol op de Veluwe. Eén worden met de natuur. In een kist, mand of wade bestaand uit duurzame materialen, veelal gemaakt van massief hout dat onbewerkt blijft en volledig opgaat in de natuur. Kleding van biologische afbreekbare materialen. Een oude boomstronk als ‘grafsteen’. Eeuwige grafrust in de troostrijke natuur.

Ik zorg in alle rust en met ruimte voor alle emoties voor een zo mooi en passend mogelijk afscheid.

Rouwvervoer

De overledene kan op verschillende manieren worden vervoerd. Volgens traditie in een zwarte rouwauto, de kleur van de rouw. Maar rouwen kan ook kleurrijk. Je kunt juist kiezen voor vervoer in de lievelingskleur van de overledene. Zoals je ook kunt zorgen voor vervoer dat zo goed mogelijk bij de overledene past.

Rouwvervoer dat bij de overledene past

Een oldtimer, bus(je), caravan, camper, boot, bestel- of bedrijfswagen. Of een graafmachine waarop de overledene werkte. Een bakfiets of een motor met zijspan kan tegenwoordig net zo goed. Vervoer in je eigen auto mag ook. Kies voor vervoer dat goed voelt. Een paar voorbeelden van rouwvervoer:

Er zijn vele soorten rouwbloemen die je op verschillende manieren rond de uitvaart kunt gebruiken.

Bloemstukken en bloemen

Zeggen bloemen niet meer dan woorden? Mensen houden van bloemen en snappen meteen de boodschap, gevoelens of bedoelingen erachter, bij iedere gelegenheid. Bloemen zijn een ideaal communicatiemiddel, zelfs zonder persoonlijke kaarttekst. Er zijn vele soorten rouwbloemen die je op verschillende manieren rond de uitvaart kunt gebruiken.

Bloemstukken

Voor bloemstukken is altijd ruimte. Het gaat daarbij niet om de grootte van het bloemstuk. Het gaat om het gevoel. Ik werk samen met een bedrijf dat indrukwekkende bloemstukken maakt, een ware kunst. Bloemstukken kunnen worden gemaakt in alle vormen en maten en in elke gewenste kleur. Alles in het wit? Jouw specifieke wensen zijn leidend.

Herinneringen

Bloemen kunnen verbonden zijn met specifieke herinneringen. Dat kan iets individueels zijn, maar ook iets collectiefs. Probeer daar met bloemen naar te verwijzen. Misschien wil je er een anekdote bij vertellen of er een muziekstuk bij laten horen. Als je kunt of wilt: wees creatief met bloemen!

Mogelijkheden

Bloemen hebben iets speciaals door hun geuren, kleuren en vormen. Je kunt van bloemen een collage maken in een bepaalde vorm, zoals een vlinder, hart of boot. Je kunt een of meerdere bloemslingers maken. Vraag gasten een bepaald soort bloem in een bepaalde kleur mee te dragen. Bijvoorbeeld voor op het graf. Of opgespeld, zoals bij een bruiloft. Omdat de overledene bijvoorbeeld dol was op geurende, oranje fresia’s. Of omdat hij of zij altijd iets had met witte rozen, etc. Laat kinderen iets met bloemen doen. Met tekeningen van bloemen of met echte bloemen.

Symboliek en kleur

Bloemen hebben vaak een specifieke betekenis of staan symbool voor bepaalde emoties. De tulp, het nationale symbool van Nederland, staat bijvoorbeeld voor: ‘ik bid voor je’. De kleur van de bloem heeft ook een eigen duiding. Oranje representeert warmte, rijkdom, extravert, koningshuis, kracht, optimisme, plezier, sportiviteit en vitaliteit. Iedere bloem zijn eigen verhaal. Zou het niet mooi zijn om daar tijdens een uitvaart iets mee te doen? Als je wilt help ik je er mee.

Oude en nieuwe rituelen zorgen voor gelegenheid om tijd met elkaar door te brengen en te praten over wat er is gebeurd.

Een hapje & drankje

Koffie met gebak? Er is niets mis met een uitvaart die normatief verloopt. Wil je het eens anders doen? Andere hapjes, andere drankjes? Bij een zoete lekkernij past een heerlijke kop thee in diverse smaken, bij hartige hapjes een mooie wijn of een koud biertje.

Een andere locatie

Een aula bij een begraafplaats en crematorium is de gebruikelijke plek om afscheid van een dierbare te nemen. Zoals je kan afwijken van de standaard met betrekking tot de catering, zo kun je ook kiezen voor originele locaties. Kies voor een plek die verbonden is met de overledene. Dat kan een restaurant zijn, maar net zo goed een plek in de natuur met een speciale herinnering, waar catering kan worden georganiseerd.

Klein of uitgebreid

Een sweet table is een uitgebreide snoeptafel met lekkernijen als muffins, brownies, soesjes en een tompouce. Ben je niet zo van de kleine hapjes, ga dan voor een cake table, een tafel vol met verschillende kleine stukjes taart. Je kunt ook gaan voor exclusieve gerechten, als oesters met wijn. Geloof me, alles kan en mag tegenwoordig. Wat te denken van een desserttafel? IJstaart, chocolademousse, soesjes, baklava, bavarois, crêpes met appel, bananenloempia’s en tiramisu. Geserveerd met vers fruit om in chocolade te dopen. Het geheel kun je ook nog decoreren naar kleur en thema, alles passend bij de uitvaart van de overledene.

De mogelijkheden bespreken

Een uitvaart is een droevige gebeurtenis. Dat wil niet zeggen dat alles even zwaar en voorspelbaar moet zijn. Het gaat om de uitvaart die jij voor een dierbare organiseert, dus ga voor een eigen invulling! Vroeger was het gebruikelijk om in het zwart gekleed te gaan. Tegenwoordig kan een uitvaart, ook qua kleding, heel kleurrijk zijn. Een uitvaartdienst is immers ook een eerbetoon aan de overledene. Dat kan tot uitdrukking komen in de wijze van vervoer, de kist, de muziek en de locatie waar afscheid wordt genomen, maar ook in de catering. Misschien wordt de uitvaart door een creatieve benadering specialer dan je ooit verwacht had. Vraag me naar de mogelijkheden; ik weet zeker dat we er samen het allermooiste van maken.

Favoriete eten van de overledene

Misschien lijkt het ongepast om af te stappen van de sobere kop koffie en het gebruikelijke plakje cake. Maar mag degene die is overleden niet geëerd worden met lekker eten en drinken? Doe iets met de favoriete hapjes en drankjes van de overledene en maak het afscheid zo persoonlijker.

Muziek biedt troost aan de nabestaanden en draagt eraan bij dat afscheid een dierbare herinnering wordt.

Uitvaartmuziek en gebruiken

Muziek speelt vaak een belangrijke rol bij uitvaarten. Het maakt van de plechtigheid een dierbaar moment. Meestal wordt tussen de toespraken door muziek afgespeeld. Uitvaartmuziek biedt, dankzij melodie en tekst, een moment van herdenking, sfeer en bezinning. De muziekkeuze bij de crematie of begrafenisplechtigheid is meestal gebaseerd op de persoonlijke smaak van de overledene en/of nabestaanden. Omdat dit heel persoonlijk is, kan alles afgespeeld worden, van klassiek tot techno.

Muziek raakt en verbindt

Bij een uitvaart wordt vrijwel altijd muziek ten gehore gebracht. Soms live. Muziek ondersteunt een uitvaartdienst, omdat muziek gekozen is die bij de overledene past. Herinneringen worden opgeroepen, anekdotes passeren de revue. Muziek en emotie liggen dicht bij elkaar. Muziek kan ook zorgen voor overbruggingen tijdens de plechtigheden. Als je een muziekkeuze maakt, zorg dan dat genre, melodie en tekst bijpassend zijn.

uitvaart-piano-muziek
Suaze-uitvaart-kaarsje-branden

Traditionele gebruiken

Als je een oudere vraagt naar gewoontes tijdens een uitvaart, zul je veel herkenbare gebruiken langs horen komen. Van in het zwart langs het graf lopen en een hoopje zand op de traditionele kist gooien tot koffie en een wit broodje kaas achteraf. Tradities moet je in ere houden, maar de tijdgeest doet zijn werk. Tegenwoordig nemen families steeds vaker de regie in handen bij het samenstellen van een uitvaart. Een uitvaart wordt steeds persoonlijker. Traditionele rituelen maken plaats voor symbolische handelingen die passen bij de overledene. En zo ontstaat de uitvaart op maat, waarbij ik je van a tot z zal helpen. Het is immers een eenmalige gebeurtenis die uniek moet verlopen. Dat gaat ons lukken!

Dit was veel informatie. Weet dat ik je gedurende het hele proces begeleid om er een prachtige, respectvolle dienst van te maken. Ik help waar ik kan. We doen het samen.
– Anita Zengerink – SuAZe Uitvaartverzorging

Gratis lijsten per mail

Ontvang gratis een uitvaart-checklist, wensenlijst en een digitaal nalatenschap formulier.