Begrafenismuziek: wat past bij een afscheidsdienst?

Begrafenismuziek: wat past bij een afscheidsdienst?

Bij een uitvaart wordt vrijwel altijd muziek gedraaid. Want muziek kan een uitvaartdienst ondersteunen. Herinneringen worden opgeroepen. Anekdotes passeren de revue. Muziek en emotie liggen dicht bij elkaar. Muziek kan ook zorgen voor overbruggingen tijdens de plechtigheden. Kies je voor muziek, en zo ja, welke muziek?

Muziek spreekt voor zich. Muziek begeleidt en benadrukt de sfeer. Maar welke muziek kies je tijdens de uitvaart? Weinigen zullen bij leven een lijstje gemaakt hebben met de muziek die tijdens hun begrafenis of crematie gedraaid moet worden. Wellicht heb je een breed repertoire tot je beschikking en is het kiezen daarom een probleem. Of heb je geen idee welke muziek de overledene in vervoering bracht. Als je een keuze maakt, denk dan aan de volgende aspecten.

Genre

Welk genre? Van iemand die bepaald geen liefhebber was van Nederlandstalige muziek, neem je geen afscheid met André Hazes. Bij iemand die dol was op klassieke muziek, past bluesmuziek waarschijnlijk minder goed. Als iemand over het algemeen geen muziekliefhebber is, wordt de muziekkeuze nog moeilijker. Ga af op je intuïtie. Praat er met familie en vrienden over. Inspireer elkaar. En let wel: muziek kan prachtig zijn, maar hoeft niet per se; stiltes kunnen minstens zo geschikt zijn.

Melodie

De melodie is een belangrijk onderdeel van een begrafenisnummer. Een opzwepend elektronisch nummer of een vrolijke meezinger? Het kan als ongepast worden ervaren. Het mag zwaar, het mag vrolijk. Zolang het maar op de een of andere manier past bij de overleden persoon. Ook een enkel door een familielid of vriend gespeeld nummer op piano, gitaar of trompet kan al meer dan genoeg zijn. Al klinkt het om wat voor reden dan ook weinig virtuoos, het gaat om het samen delen!

Tekst

Nu hoef je nooit je jas meer aan te trekken en te hopen dat je licht het doet, zingt Boudewijn de Groot in zijn klassieker Avond. Het is een prachtige tekst die reflecteert over de mooie dingen in het leven. Als je een nummer kiest vanwege de melodie, beluister vooraf dan goed wat er ge- en bezongen wordt; het zou wrang zijn als je er tijdens de afscheidsdienst achterkomt dat de tekst niet passend is.

Heb je helemaal geen inspiratie of ideeën? Kijk dan op het lijstje hieronder. Wellicht doe je inspiratie op met de nummers die qua tekst en melodie goed bij een uitvaart passen. Weet in elk geval dat er geen strikte regels zijn met betrekking tot een uitvaart. Zoals er ook geen blauwdruk bestaat rond het al dan niet draaien van muziek. Kies op een manier die goed voelt. Ik help waar ik kan. Samen maken we er hoe dan ook een prachtige en passende uitvaart van!

 

Uitvaartmuziek ter inspiratie:

Andrea Bocelli & Sarah Brightman – Time to say goodbye

Marco Borsato – Afscheid nemen bestaat niet

André Rieu – The Rose

Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou

Eric Clapton – Tears in Heaven

Josh Groban – You Raise me Up

Erik Satie – Gymnopedies

Rob de Nijs – Vanaf vandaag begraaf ik jou in mij

Mirusia en Andre Rieu  – Ave Maria

 

 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

 

Facebook Comments