Begrafenismuziek: wat past bij een afscheidsdienst?

Begrafenismuziek: wat past bij een afscheidsdienst?

Muziek is emotie. Muziek brengt herinneringen naar boven en muziek kan een verhaal vertellen. En daarom is begrafenismuziek zo belangrijk bij een afscheidsdienst: het maakt een dienst extra mooi, emotioneel en memorabel. Maar wat voor muziek kies je?

Het kiezen van passende begrafenismuziek kan heel lastig zijn. Sommige mensen geven bij het leven al aan welke nummers ze op hun begrafenis gedraaid willen hebben, terwijl andere mensen daar (begrijpelijkerwijs) minder mee bezig zijn. Maar muziek is wel een essentieel onderdeel van een begrafenis en kan een afscheid extra mooi maken. Maar wat voor muziek kies je?

Uiteraard is het kiezen van muziek een persoonlijke keuze. Van iemand die geen liefhebber is van de Nederlandstalige muziek ga je geen afscheid nemen met Boudewijn de Groot. Andersom ga je van een klassieke muziekliefhebber geen afscheid nemen met een mooie blues. Maar als iemand over het algemeen geen grote muziekliefhebber is, wordt het kiezen nog moeilijker. Begrafenismuziek kiezen is niet makkelijk, maar als je dan toch een nummer kiest, probeer dan aan de volgende aspecten te denken.

Melodie

Uiteraard is een belangrijk onderdeel van een begrafenisnummer de melodie. Je kan kiezen voor een opzwepend elektronisch nummer of een vrolijke meezinger, maar als dat niet de keuze zou zijn geweest van de overledene dan kan dat als ongepast worden gezien. Pas overigens ook op met té emotionele nummers: zo’n nummer kan zeker tijdens een begrafenis als heel heftig worden ervaren en daardoor eigenlijk té zwaar worden.

Tekst

“Nu hoef je nooit je jas meer aan te trekken/ en te hopen dat je licht het doet” zong Boudewijn de Groot in zijn klassieker Avond. Het is een prachtige tekst die reflecteert over de mooie dingen in het leven. Als je kiest voor een nummer met tekst, bekijk vooraf dan goed wat er precies gezongen wordt en of de tekst op een bepaalde manier past bij de overledene. Het zou toch wrang zijn als je een nummer op de melodie uitkiest en er tijdens de afscheidsdienst achter komt dat er wordt gezongen over iets banaals dat afleidt van de persoon om wie de begrafenis draait.

Genre en emotie

Zoals gezegd, muziek is iets persoonlijks. Muziek roept emotie op, en daarom is het belangrijk om ook te kijken wat voor emotie een nummer bij jou oproept. Daarnaast is het goed om even te kijken of het genre past bij de overledene, zoals al eerder werd aangegeven. Heb je helemaal geen inspiratie of ideeën? Kijk dan op de lijst per genre hieronder, waar je inspiratie kan vinden met een aantal schitterende nummers die qua tekst en melodie mooi bij een begrafenis passen.

 

Engelstalig (modern)

Mad World – Gary Jules

Engelstalig (ouder)

Pink Floyd – Wish You Were Here

Nederlandstalig

Boudewijn de Groot – Avond

Klassiek

Purcell – Dido & Aeneas – When I Am Laid In Earth

Blues

Bob Dylan – Knockin’ On Heavens Door

Soul

Otis Redding – Sittin’ On The Dock Of the Bay

Spaanstalig

Victo Jara – Cuando Voy Al Trabajo

 

Schrijf u in voor mijn nieuwsbrief

Facebook Comments