Persoonlijke uitvaart. Maar hoe ziet dat eruit?

Persoonlijke uitvaart. Maar hoe ziet dat eruit?

De moderne wereld is steeds sterker verbonden. Tegelijkertijd zie je mensen juist steeds sterker naar individualisering neigen. Alles is voor het individu op maat maakbaar. Zo ook de persoonlijke uitvaart. Ik ben ervan overtuigd dat dit een trend is die niet meer weggaat, en dat juich ik van harte toe. Wel ben ik me ervan bewust dat het ook lastige vraagstukken oproept voor mensen die over hun eigen uitvaart nadenken, en nog sterker voor nabestaanden die de uitvaart voor een dierbare regelen.

Want als alles kan, alles mag, en er niet meer in strikte protocollen en tradities hoeft te worden gedacht… wat doe je dan? En als een uitvaart helemaal bij het leven van de overledene mag aansluiten… hoe kom je dan tot de essentie van wie die persoon was?

Wensenlijst voor een persoonlijke uitvaart

persoonlijke-uitvaartEr wordt wel gezegd dat de dood de enige zekerheid is die we in dit leven hebben. Toch zie ik dat veel mensen pas over hun uitvaart nadenken wanneer ze ziek worden of al flink op leeftijd zijn. Terwijl je ook op jongere leeftijd iets kan overkomen. Wat zou het mooi zijn als iedereen alvast nadacht over hoe zijn of haar uitvaart eruit moet zien.

Naast erover nadenken, is het zaak om deze wensen en ideeën concreet vast te leggen in een wensenlijst. Na het overlijden van een dierbare zijn nabestaanden in shock, zeker wanneer het plotseling is gebeurd. Ik hoor maar al te vaak: ‘Tja, we hebben het er wel eens over gehad,’ terwijl men zich de details van dat gesprek in de heftigheid van het moment niet meer kan herinneren.

Daarom raad ik echt iedereen aan een wensenlijst op papier vast te leggen. En natuurlijk ervoor te zorgen dat uw dierbaren weten waar ze de lijst kunnen vinden als deze onverhoopt benodigd wordt. Hoever u daarbij in detail treedt, is persoonlijk. Er kunnen praktische gegevens worden opgeschreven met betrekking tot uitvaartverzekering, adressenlijsten, et cetera. Maar zeker ook die persoonlijke wensen en voorkeuren. Zo kunt u zich bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

  • Wil ik begraven worden of gecremeerd?
  • In wat voor kleding wil ik in de kist?
  • Wie mag die kist dragen?
  • Wat voor sfeer wil ik dat er bij de afscheidsdienst heerst?
  • Formeel of juist spontaan?
  • Welke muziek past daarbij?

Zo zijn er nog veel meer zaken waar u alvast over kunt nadenken. Ik heb hiervoor een wensenlijst opgesteld die u kunt downloaden en invullen. Zo weet u zeker dat u een afscheid krijgt dat bij u past. En voor uw nabestaanden is het een prettige houvast die hen veel zorg en stress uit handen neemt, zodat zij zich kunnen richten op hun eigen rouw.

 

Schrijf u in voor mijn nieuwsbrief

 

Facebook Comments